Home Henkilökuva
PDF Print E-mail

Lyhyt elämäntarina

Lapsuus ja nuoruus

Olen syntynyt Lappeenrannassa joulukuussa 1978 kuopukseksi kolmen veljen katraaseen. Lapsuuteni ja nuoruuteni vietin Hovinpellon kaupunginosassa ja kirjoitin ylioppilaaksi Lauritsalan lukiosta 1997. Yksi varhaisimmista lapsuusmuistoista yhdistyy SaiPan keltamustiin väreihin: 80-luvun alussa enoni tuli katsomaan Lappeenrantaan peliä ja lupasi minulle lasillisen keltaista jaffa, mikäli kannustaisin illan pelissä Petri Skrikoa - halvalla myytiin pienen miehen sielu keltamustien värien kannattajaksi. Nuoruusvuosina toimin lehdenjakajana ja harrastukset vaihtelivat jääkiekosta motocrossiin.

Opiskeluaika Joensuussa 1998 — 2003

Kiinnostuin lukiossa kovista luonnontieteistä (matematiikka, fysiikka ja kemia) ja löysin niistä omat vahvuuteni erinomaisten opettajien hyvässä ohjauksessa. Lukion jälkeen kävin armeijassa ja aloitin kemian, fysiikan ja matematiikan opinnot Joensuun yliopistossa syksyllä 1998. Aloitin kemistinä, mutta vaihdoin 1,5 vuoden opintojen jälkeen fyysikko-koulutukseen, mikä sopi paremmin teoreetikolle.

Väittelin Joensuun yliopiston historian nuorimpana tohtorina 23-vuotiaana filosofian tohtoriksi fysiikan laitokselta joulukuussa 2002. Väitöskirjani oli fysiikan alalta ja käsitteli matemaattisen fysiikan menetelmin erilaisten nanorakenteiden optisia ominaisuuksia.

Toronto, Hockeytown 2003 — 2006

Muutin marraskuussa 2003 Kanadan Torontoon Suomen Akatemian rahoittamaksi post-doc -tutkijaksi Toronton yliopiston fysiikan laitokselle. Alustavasti vuoden tutkimusvaihto muuttui lopulta lähes kahdeksi ja puoleksi Kanadassa vietetyksi vuodeksi. Toronto on upea kaupunki, missä sain nauttia myös 16 ottelun tappiottomasta putkesta Maple Leafsin ollessa liekeissä kaudella 2003-2004.

Torontossa vapaa-aikaani kuuluivat urheilu paikallisella Hart House -urheilutalolla (lähinnä sisäfutis, softball, juokseminen ja kuntosali) sekä tiivis penkkiurheilu. NHL:n työsulkukaudella löysin nykyisen suosikkilajini amerikkalaisen NFL-jalkapallon. Torontossa koin myös tähänastisen ja toivottavasti myös koko urheilu-urani vakavimman loukkaantumisen katkaistessani pahasti oikean kyynärvarteni softball-pelissä - kiitos St. Michael's Hospitalin loistavien kirurgien minulla on edelleen kaksi toimivaa kättä.

Paluu Suomeen - Lappeenranta 2006 — 2008

Palasin takaisin Suomeen ja Lappeenrantaan maaliskuussa 2006 aloittaessani nanotutkijana UPM-Kymmenen Tutkimuskeskuksessa. Siirtyminen UPM:lle aloitti omalla työurallani kokonaan uuden ajan: reilut viisi vuotta olin tehnyt lähes puhtaasti teoreettista tutkimusta nanorakenteiden optisista ominaisuuksista, kun uusi työnkuva piti sisällään nanotutkimusta paperisovellusten lähtökohdasta. Uusi koti löytyi sopivasti Kisapuiston kulmalta ja pääsin mukaan UPM:n Kaukaan tehtaan jääkiekkojoukkueeseen Lylyyn.

Turkulainen 2008 — 2017 Åbo Akademilla

Turkulaisen vaimon myötä turkulaistuin helmikuussa 2008 liittyessäni Åbo Akademin paperinjalostuksen laboration vahvuuteen, missä tutkimusaiheeni liittyivät toiminnallisten materiaalien kuten sensorien, aurinkokennojen, painetun elektroniikan ja antimikrobiaalisten pintojen kehittämiseen luonnon kuitupohjaisille materiaaleille kuten paperille, kartongille ja nanoselluloosalle.

Toimin Suomen Akatemian rahoittamana akatemiatutkijana viisivuotisen hankkeen ajan vuosina 2011 - 2016. Tässä hankkeessa kehitettiin painettavia fotonisia (eli valoon ja optiikkaan liittyviä) ratkaisuja kuten edullisia mitta- ja analyysilaitteita nanopartikkeleilla päällystetyille paperi- ja kartonkipinnoille, ja hanke yhdisti aiemman kokemukseni teoreettisesti optiikasta ja fotoniikasta paperinjalostukseen. Hankkeen puitteissa valmistui kolme väitöskirjaa.

Kymmenen Sapporon kuukautta 8/2011 — 6/2012

Sain vuoden 2011 alussa Japan Society for Promotion of Science (JSPS) apurahan kymmenen kuukauden tutkimusvierailuun Japanin pohjoisella Hokkaidon saarella Sapporossa sijaitsevaan Hokkai-Gakuen yliopistoon. Aloitin tutkimusvierailun elokuussa 2011 perheen kanssa. Sapporo ja Japani oli upea kokemus koko perheelleemme - kymmenessä kuukaudessa paikallinen kulttuuri ja elämäntapa ehtivät jo hieman avautua.

Sapporo on noin kahden miljoonan asukkaan kaupunki, ja suomalaiselle Japanin pohjoisimman saaren Hokkaidon luonto muistuttaa kovasti kotimaasta neljän selkeän vuodenajan myötä. Japanissa tutkimusaiheeni liittyivät lähinnä nanorakenteiden optisten ominaisuuksien mallintamiseen ja samalla ohjasin akatemiatutkijahankkeessai aloittanutta väitöskirjatutkijaa.

Takaisin Karjalaan 2018 → UEF / Itä-Suomen yliopisto, Joensuu

Palasin takaisin Joensuuhun tammikuussa 2018 aloittaessani materiaalikemian apulaisprofessorina Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. Nykyiset tutkimusaiheeni yhdistävät materiaalitekniikkaa fotoniikan sovelluksiin kuten tehokkaamman fotokatalyysin aikaan saamiseksi. Fotokatalyysissä tyypillisesti ultarviolettivalon avulla voidaan virittää TiO2- ja ZnO-nanopartikkeita, joiden avulla voidaan esimerkiksi tehdä puhdasta energiaa, kehittää uusia synteesireittejä ja puhdistaa jätevesiä.

Harrastuksista

Urheilun harrastaminen ja seuraaminen ovat lähellä sydäntäni. Jääkiekkoa seuraamme pojan kanssa aktiivisesti sekä paikan päällä (kuten yllä Madison Square Gardenissa huhtikuussa 2014) että televisiosta. Pelaan itse jääkiekkoa maalivahtina Huurteiset Herrat -joukkueessa harrastesarjatasolla (sillä huurteinenhan voittaa aina!) ja Liigassa SaiPan keltamustat värit sykähdyttävät aina entistä lappeenrantalaista. Ihminen voi vaihtaa elämänsä aikana työpaikkaa, asuntoa, paikkakuntaa ja maatakin, muttei koskaan lapsuutensa suosikkijoukkuetta.

Matkustaminen on koko perheemme yhteinen harrastus ja olen vieraillut noin 30 maassa. Matkustaminen on osoittanut todeksi vanhan totuuden: on mentävä kauas, jotta voi nähdä lähelle. Ulkomailta paluun jälkeen monet asiat Suomessa asettuvat uuteen perspektiiviin ja meillä on valtavan upea kotimaa, missä lasten on turvallista kasvaa.

Olen kuulunut Turku Sirkkala Rotaryklubiin keväästä 2009, ja toimin klubin presidenttinä kaudella 2016-2017. Lukeminen, elokuvat ja konsertit tarjoavat sopivaa vastapainoa työlle ja urheilulle.

Perheestä

Olen onnellisesti naimisissa rakkaan vaimoni kanssa ja juhlimme kymmenettä hääpäiväämme syksyllä. Meillä on kaksi lasta, vuonna 2008 syntynyt poika ja vuonna 2010 syntynyt tytär. Sain viettää neljä kuukautta kotona vanhempainvapaalla poikani kanssa vuonna 2009 vaimoni palatessa työelämään ja kannatan kovasti perhevapaiden uudistamista kohti tasa-arvoisempaa jakamista vanhempien kesken.

Kesäisin harrastamme mökkeilyä Rauman mökillämme ja Keski-Pohjanmaalla sukumökillä saaristoelämästä nauttien.